daima aklıma takılan bir soru var çözebilen varsa lütfen yazsın
komprasyon yani yoldaki eğimi motor gücü ile devir düşüklüğünde motor devrine göre daha hızlı dönen şanzımandaki baskı balatası ile yavaş yavaş akuple ederek araca bir nevi motor freni yaptırma...
ben bu zamana kadar ülkemizdeki pahalı yakıttan ötürü müsait yerlerde aracımı boşa atardım
...taa ki şu an kullandığım opel astra sedan 1,3 cdti enjoy/sport versyonun yol bilgisayarı kafamı karıştırana kadar
arkadaşlar olay şu bu aracı kullanmış olan varsa zaten bilir yol bilgisayarında anlık yakıt tüketimi mevcuttur.
normalde bayır aşagı boşta seyir ederken yada haraketsiz dururken motor rölantide ortalama 900 dev/dak. çalışırken yol bilgisayarı : 0,9-1,1 arası yakıt harcıyor.
fakat bir rampayı viteste 5 yada 6 ile inerken(tabi aynı şekilde gaz pedalına hiç basmadan,aracın kendi ivmesiyle )aracın bayırda hızlanmak istemesiyle devir bazen 2000/2500 e çıkmasına rağmen yakıt tüketimi 0 yazmakta...
ya bu nasıl iştir? komprasyon olayı 2000 /2500 devirde bile çalışan motorun yakıt tüketimini sıfırlayabilirmi? yoksa bu arabaların yol bilgisayarlarımı yanlış deger ölçmekte?
mustafa cogu 1975 ve 1980 yıllarında alınan makinist
kadrosu sırf kulak ve göz ile lokomotiflerle tanışmıştır.gecenlerde
başka bir sitede makinistlerin zıt fikirlerde oldugunu gördüm.dogrusunu
bulmak icinde 35 senesini bu meslege vermiş bir makinistin yazmış
oldugu ileri derecede tren şürüş kitabına bakmakla buldular.ama sorun
şu ikisininde söyledi dogru degildi.ne yapmak lazım acaba trenler
yetkisiz ve yanlış bilgilendirilen personel tarafından mı kullanılarak
bu hale geldi.yoksa bir meslek lisesinde görev yapan ögretmen
tarafından makinelerin tanıtılması daha uygun olur